Code7 Responsive Slider (2)

Historie

Historie schutterij de Eendracht

Voordat in 1875 de Rooms-katholieke Schuttersvereniging De Eendracht werd opgericht, vierden de Didammers ook al schuttersfeest. Naar alle waarschijnlijkheid al vele jaren. Dat gebeurde op een geheel andere wijze dan we tegenwoordig gewend zijn. Ieder buurtschap had z’n eigen feest en dus ook z’n eigen schutterij, te weten: Holthuizen, Greffelkamp, Oud-Dijk en Dorp. Het was een ongezonde en ongewenste toestand volgens de toenmalige burgemeester van Didam, Dhr. Van der Does, nadat hij alle “feestzalen” met een bezoek had vereerd. De burgemeester kwam met de in zijn ogen enig juiste oplossing aandragen,. Alle bestaande schutterijen werden verenigd onder 1 naam: De Eendracht. Dat was in 1875. 

In de loop van de jaren, mede door oprichting van de parochies in Loil en Nieuw-Dijk, kwamen er zes schutterijen bij: St. Martinus, Greffelkamp; St. Anthonius, Nieuw-Dijk; St. Isidorus, Oud-Dijk; Loil-Vooruit, Loil; De Heegh, Didam; Wilhelmina, Didam.   

Vanaf 1897 worden de schuttersfeesten  van de Eendracht opgeluisterd door fanfare en later Harmonie De Club.   (Opgericht op 4 november 1894 ). In de eerste jaren niet alleen met muziek, maar ook met zang en toneelvoorstellingen.

De Eendracht heeft op enkele plaatsen in Didam haar schuttersfeest gevierd.

     - Heegsche Bosch
     - Loiler Bosch
     - Lankhorstbosch
     - Hein Looman (De Kamp)
     - Gemeentehuis
     - DVC-veld (Jan Looman, 1956-1965)
     - Bernhard van Dulmen (1966-1969)
     - Firma Welling (1970-2004)
     - Centum van Didam, onder de Mariatoren (2005-heden)

In 1925 viert de schutterij haar 50e verjaardag. Helaas is niets voor het nageslacht bewaard gebleven van dit feest. Door een brand in 1928 is een groot deel van het archief van de Eendracht verloren gegaan. Tijdens de oorlogsjaren worden er geen schuttersfeesten gehouden, de Eendracht wil net zoals de andere verenigingen geen lid van de Kultuurkamer worden. Dit heeft tot gevolg dat de bezetter alle activiteiten van de vereniging verbiedt.

1950 wordt het 75-jarig jubileum gevierd met de organisatie van een groot schuttersconcours. het concours wordt gehouden op het terrein van de BLO-school aan de Lockhorststraat.

In 1961 wordt er door de schutterij voor het eerst in haar bestaan het Landjuweel georganiseerd. Dit feest wordt eens in de 5 jaar gehouden binnen de Gelderse schutterfederatie.

In 1975 bestaat de Eendracht 100 jaar. Dit wordt groots gevierd met een eucharistieviering, een diner en schutterswedstrijden. De wedstrijden zullen worden gehouden tussen de dan nog levende oud-koningen. De winnaars mogen zich daarna laten kronen tot Keizer. Keizer dat jaar worden Teun Burgers & Hans Scheerder.

1978:De intrede van de groen-witte uniformen. De commissie: Eenheid van Tenue, heeft het voorwerk gedaan en op 16 juli 1978 loopt de Eendracht voor het eerst in haar geschiedenis in Groen-witte kleding. De kleding bestaat uit een zwarte schoenen, witte broek, wit overhemd , zwarte stropdas en een groen hesje voorzien van het Eendracht embleem.

In 1985 word het 110-jarig jubileum gevierd. Tijdens dit jubileum worden er weer wedstrijden gehouden om het keizersschap. Keizer dat jaar worden Niek Heijmen en Bert Veenink. Tijdens de bestuursvergadering na het schuttersfeest dat jaar wordt er al voorzichtig gekeken naar het 125-Jarig jubileum in 2000.

In 1990 (het Willibrordusjaar) is naar aanleiding van een reis naar Rome door Hein en Riet Welling het Willibrordusvaandel aan de schutterij geschonken. 

In 1991 steken een aantal schutters de koppen bijelkaar en besluiten om een schuttersboog te gaan bouwen. De groep onder aanvoering van Antoine Wiendels, zet de boog ter hoogte van het gemeentehuis, aan de burg. Kronenburglaan. In de jaren daarna volgen 2 andere groepen het voorbeeld zodat de schutterij nu in het trotse bezit is van  drie bogen, te weten:

  • boog ter hoogte van het gemeentehuis, aan de burg. Kronenburglaan,
  • boog ter hoogte van café U-Niek, aan de Spoorstraat
  • boog ter hoogte van zalencentrum het Zwijnshoofd, aan het Lieve Vrouweplein.

1993: De schutterij roept een comite in het leven die de feestelijkheden moet gaan voorbereiden voor het 125-jarig jubileum van de vereniging. Onder aanvoering van oud-voorzitter Hein Welling begint het comite met de voorbereidingen

De schutterij besluit in in 1997 om 2 nieuwe functies te creëren voor het kader: te weten Bielemannen. Lowie van Raaij en Tom de Reus worden hiervoor benaderd en zij zullen in de toekomst de obstakels verwijderen die worden opgeworpen bij de bogen.

2000: Het jubileumjaar. Tijdens dit feest dat wordt gehouden tijdens de pinksterdagen wordt de schutterij onderscheiden door Hare Majesteit Koningin Beatrix met de Koninklijke Erepenning. Verder wordt commandant Jan Koster benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens de wedstrijden weten Frank van Pelt en Henk Gieling beslag te leggen op de titels. Het uniform wordt  uitgebreid met een hoedje terwijl de nieuwe koningen worden verrast met het koningszilver met daarop de namen van hun voorgangers.

Ook zien we tijdens de rondgang dat de Eendracht is voorzien van 2 geweerdragers, dit in de persoon van Marco ten Brinck en Harrie Koster. Zij zorgen ervoor dat de lucht geklaard wordt als de Schutterij voorbijtrekt!

In 2005 verhuist de schutterij na jarenlang het terrein aan de Pittelderstraat te hebben gehad als feestterrein, naar het centrum van Didam, onder de Mariatoren.  Hans Hansen en Peter Kraus weten dit jaar als eerste beslag te leggen op de koningstitels van het nieuwe terrein. Eerder dat jaar werd tijdens het schuttersbal afscheid genomen van Jan Koster en Jan Krielen als respectievelijk Commandant & officier. Zij worden opgevolgd door Bas Strijbosch en Paul Boerboom

In 2006 neemt Frank Gesthuizen (Plok) "het Zwijnshoofd" over dat even daarvoor is gesloten. De naam wordt gewijzigd in Jan & Jan en in een half afgebroken zaal wordt schuttersfeest gevierd en wordt van een aantal vendeliers afscheid genomen. Tevens wordt de titel: Lid van Verdienste geïntroduceerd. Notaris Lodewijk Geselschap neemt afscheid als beschermheer en wordt onder luid applaus benoemt tot Ere-Lid van de schutterij. Dhr. Laarberg (ook notaris) neemt zijn taken over.

2007: Het bestuur introduceert het plan om meer jeugd bij de schutterij te betrekken. De eerste actie is overgaan tot het installeren van de jeugdvendeliers en jeugdtambours. Tijdens het schuttersfeest dat jaar lopen deze beide nieuwe groepen mee in de optocht. Tijdens dit schuttersfeest nog 2 belangrijke zaken. Peter ten Brinke wordt voor de 2e keer koning, niet dat opmerkelijk is, dit gebeurt wel vaker, maar binnen de geschiedenis van de de dan 132 jarige schuttersij is het nog nooit voorgekomen binnen 2 disciplines!!! In 1996 wordt hij Ruiterkoning en 11 jaar later pakt hij de Schutterstitel, een unicum!! Tevens wordt oud-bestuurslid Henk Gieling benoemt tot ERE-lid van de schutterij, dit wegens zijn vele verdiensten voor de schutterij.

2008: Tijdens het schuttersfeest wordt er voor het eerst in het bestaan van de Eendracht op lepeltjes!! geschoten. Het bestuur neemt deze beslissing vanwege het slechte weer. De constructie van het schijfschieten is te instabiel vanwege de harde wind. Anton Kraus wordt hierdoor de eerste "lepeltjes-koning" van de schutterij, tevens is hij de 2e koning van beide disciplines. Ook Ruiterkoning Raymond Horsting wordt dat jaar koning. Ook bij deze discipline heeft het bestuur ingegrepen. Normaal krijgen de deelnemers 2 kansen, nu maar 1. Allemaal vanwege de slechte weersomstandigheden. Dit jaar staat tevens ook weer voor meer uitbreiding van de schutterij. Het contigent jeugdvendeliers- en tambours groeit gestaag en langs de kant hoor je de ouders en kinderen al aanstalten te maken om het jaar erop ook mee te doen!!!

2009: Op 4 juli organiseren de "Vrienden van de Eendracht" "DE NACHT VAN DE EENDRACHT"! Het wordt een groot succes! 50 Bielemannen gaan tegelijkertijd de strijd met elkaar aan. Verder zijn er wedstrijden Kratten stapelen en spijkerbroekhangen. Alles onder het genot van een hapje "de worst van Jan Koster" en een drankje. Achteraf gezien is de dit de voorbode geweest van hetb Gelders Bieleman Treffen wat in de jaren daarna door de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus wordt uitgerold binne de Gelderse Schutterswereld.

 

2010: het 135 jarig jubileum wordt gevierd. Op 29 mei dat jaar komen alle levende en nog lid zijnde koningen van de schutterij bijeen op het schuttersterrein om te strijden voor het Keizerschap. Oud-keizers Frank van Pelt en Henk Gieling nemen afstand van hun titel die ze wonnen bij het 125 jarig bestaan van de vereniging. Tijdens de wedstrijden is te zien dat de oud-koningen het nog niet zijn verleerd, maar er kunnen er maar 2 winnen. Na een toch relatief korte tijd komt Marty Kok (de dan heersende koning) bij de schutters als winnaar uit de bus. Hij werd koning in 2001 & 2009. Bij de ruiters is het spannender, de oud-koningen Harrie Burgers en Lowie van Raaij maken er een waar schouwspel van. Harrie Burgers wint de strijd en mag zich tot keizer kronen. Voor Harrie is dit ook de derde titel binnen zijn loopbaan bij de schutterij. Hij was het eerder in 1980 en 1988. 's Avonds wordt het groots gevierd bij Jan & Jan samen met DJ Roy "der Schwalbenkönig" Gieling en natuurlijk "de Retteketetshowband".