Code7 Responsive Slider (2)

De wekploeg van schutterij de Eendracht

 

Zoals de meeste schutterijen kent ook Schutterij De Eendracht een wekploeg, of reveilleploeg.
Het wekken gebeurt van Schutterszondag op Schuttersmaandag. Een vaste groep gaat dan bestuursleden, koningen en andere prominenten binnen de vereniging wekken. Dit gebeurt met trommels, trompetten en soms (al mag het niet) met vuurwerk.
 
Het wekken is niet van alleen vandaag de dag, vroeger kende men het ook al. In de jaren vijftig en zestig was er een ook beruchte reveilleploeg van schutterij De Eendracht. Onder aanvoering van Gradus van Vuuren, Gradus en Teun Burgers, bezochten zij de koningen en bestuursleden en maakten ze Didam onveilig. De heren trokken er met trommels en trompetten op uit. De verhalen uit die tijd zijn bijzonder kostelijk om te horen (veel van deze verhalen staan in het boek: Wij Van De Eendracht).
 
In de begin jaren bestond de wekploeg uit: Gradus van Vuuren, Gradus Burgers, Toon Burgers, Tonnie de Reus, Thijs Kok en nog wat anderen, maar dit waren wel de bekendste. Deze heren zijn in de loop der jaren opgevolgd door o.a.: Piet Gieling, Heini de Reus, Hans ter Voert, Henk Gieling, Bert Wolf en Fred Burgers. Sommige van hen zitten nu nog in de huidige wekploeg die bestaat uit de volgende personen: Roy Gieling (voorzitter van het wekcommité), Gerry de Reus, Heini de Reus, Tom de Reus, Jos Cornelissen, Emiel Verkerk, Lowie van Raay, Kyle ten Brinck, Niels Vink en Marco ten Brinck.
 
De wekploeg die vandaag de dag eropuit gaat, heeft meestal een aantal adressen waar men naar toe gaat. Vanaf de balavond gaat men meestal naar een van de leden van de wekploeg toe. Hier wordt onder begeleiding van de Radio (die voluit staat!!) "overnacht". Rond drie uur wordt er koers gezet naar de 2 koningen van de schutterij om deze te wekken. Hierna is het de beurt aan de "andere" prominenten van de schutterij zoals bestuursleden, commandanten etc.
 
Een adres dat altijd werd aangedaan is dat van bestuurslid Henk Looman. Hier werd gegeten. Wat er dan allemaal op de tafel werd gezet, was niet te bevatten; schnitzels, verse worst, kippenpootjes etc. Dit was tevens het enige adres waar men geen alcoholische dranken kon krijgen. In 2002 heeft de familie Looman te kennen gegeven te willen stoppen met het ontbijten dit i.v.m. de gezondheid.   
 
De opvolger van het jaarlijks terugkerende etentje op de maandagmorgen was snel gevonden. De jaren daarvoor was altijd het laatste adres dat van de voorzitter. In dit geval Hens Wolf. In 2001 is daar het nieuwe huis gekeurd, inclusief aanwezig meubilair. Zo werd de zonnebank, het biljart en de parasol uitvoerig getest (alles heeft de test overigens goed volstaan!!!!) In 2002 stond hier voor de eerste keer rond 5.30 uur de gehele wekploeg aan de deur voor het eten. Samen werd er hier gegeten om daarna weer te gaan “wekken”. In 2012 werd er ook hier voor het laatst gegeten, daar Hens Wolf toen aftrad als voorzitter. Hij gaf het stokje voor het voorzitterschap èn voor het ochtend diner over aan Bas Strijbosch. Rond 7.30 uur trekt men dan met alle “gewekte” leden naar Jan&Jan toe, om daar aan te treden. Samen met de rest van de schutterij gaat men dan naar de Eucharistieviering toe.